Živeo kao biljka, dok mu majka nije poručila da umre: Sada je uspešan i oženjen!

Martin Pistorijus bio je zdrav dečak, dok 1988. nije došao kući iz škole malo prehlađen. Od toga se nikada nije oporavio. Prestao je da komunicira, dobio je meningitis, pao je u komu koja je trajala 12 godina, sve vreme je živeo, a niko to nije znao. Prešao je mukotrpan put da bi danas uspeo da vodi svoj život, da bude srećan, nasmejan i oženjen muškarac.

Sudbine | Bulevar |
Podeli

Obična prehlada završila se za Martina tragično.

Lekari su pretpostavili da je oboleo od kriptokokalnog meningitisa, a pre nego što su uspeli bilo šta da preduzmu, dečak je pao u komu.

Doktori su njegovim roditeljima poručili da ga odvedu kući da umre. Ali, on nije umro. Više od deset godina proveo je u svom domu i raznim bolnicama. Roditeljima je rečeno da nije svestan sveta oko sebe, ali četiri godine otkako je pao u komu počeo je lagano da se "budi".

Danas o svom iskustvu kaže:

"Mogao sam sve da vidim i čujem, ali kao da nisam bio prisutan. Bio sam nevidljiv. Ono što me je plašilo je potpuna nemoć, sve o meni su odlučivali drugi: kada ću da jedem, sednem, legnem. Bio sam zarobljenik sopstvenog tela", ispričao je Martin za NBC News uz pomoć specijalne komunikacione naprave.

Okidač da se trgne bile su reči njegove majke:

"Nadam se da ćeš umreti", rekla je nesrećna žena očajna zbog svog sina koga je godinama gledala kako samo leži, bespomoćno i beživotno.

Martin je to čuo i urezalo mu se u pamćenje.

"Razumeo sam njene reči. Najgore mi je bilo što nisam mogao da je zagrlim, kažem joj kako lepo brine o meni, kako sam joj zahvalan. Ona je stalno mislila da je loša majka, ali to nije bila istina", objasnio je Martin.

Zatim se 2001. godine desila promena. Terapeut u centru kome je Martin boravio primetio je signale. Uočio je pokrete oka i shvatio da je dečak življi nego što su ljudi oko njega mislili.

Roditelji su ga posle toga odveli na kognitivna testiranja kada je Martin, prvi put posle toliko godina, mogao da pokaže ljudima da je prisutan.

Počeo je težak oporavak. Dobio je specijalan uređaj uz pomoć kog je komunicirao. Učio je da se kreće, kuca, piše, a 2008. upoznao je i svoju sadašnju suprugu.

Danas vozi kola, a napisao je i autobiografiju "Ghost boy" ("Dečak duh") koja je postala bestseler i po kojoj će uskoro biti snimljen film.

Prati B92 na Viberu

Pročitaj još

strana 1 / 174 idi na stranu