Hrvati neće da obuku srpsku uniformu, a naši glumci odbijaju ulogu i za hiljade evra

Hrvatski reditelj Antun Vrdoljak snima film "General" o Antu Gotovini. Kasting za hrvatsku podelu u filmu je obavljen bez problema, ali zapelo je kod izbora glumaca za srpske vojnike.

Srpska posla | Bulevar |
Podeli

Kakav je komentar našeg legendarnog glumca Marka Nikolića na ovu priču pogledajte u prilogu iz “150 minuta”

Naime, Hrvati neće da obuku srpsku uniformu, a srpski glumci neće da igraju u filmu o Gotovini ni za 1.000 evra po danu snimanja.

Hrvatski reditelj Antun Vrdoljak za ”150 minuta” nije želeo da otkrije na koji je način pristupio priči koja izaziva brojne polemike u region.

“Savršeno me ne zanima. To nije film u Srbiji, nego film u Hrvatskoj”, bilo je sve što je rekao preko telefona.

Dok je glavna uloga Gotovine poverena Goranu Višnjiću, a jednog od pripadnika hrvatske vojske igra i Mustafa Nadarević ekipa filma najveće poteškoće ima u kastingu za pripadnike srpske vojske.

“Naši glumci neće da učestvuju u tom filmu. U ovom našem porobljenom životu to je prvi dokaz slobode. Sloboda nije kad nešto hoćeš i možeš nego kad nešto nećeš”, kaže glumac Mihailo Laptošević kog su između ostalih zvali da se pojavi u filmu – “Šta znači i da je pet hiljada evra ako ti sutra ne možeš sa sobom normalno da porazgovaraš?”

Kako kaže, žena iz hrvatske produkcije koja je zadužena za kasting je bila vrlo ljubazna i unapred je rekla kako stvari stoje.

“Tačno se u glasu čulo da je i nju sramota što to mora da radi”, rekao je i dodao je da nije prihvatio ulogu, ali da nema nijednu lošu reč za svoje kolege iz Hrvatske – “Nema tu šta njima da se prigovori. Oni se bave pokušajem da svoju istoriju učine lepšom i opravdanijom za sebe. Nema veze što je to najveći srpski egzodus, ljudi se bore za svoje. To što se hrvatski glumci i reditelji trude da svoju zemlju predstavljaju najbolje što mogu je samo za poštovanje”

Prati B92 na Viberu

Pročitaj još

strana 1 / 504 idi na stranu